به گزارش مشرق، ستاد ملی مبارزه با کرونا در خرداد ماه امسال مصوب کرد که سقف افزایش اجاره بها برای مستأجران در تهران، ۸ کلانشهر و سایر مناطق شهری به دلیل شیوع کرونا و تعطیلی یا از رونق افتادن برخی کسب و کارها، به ترتیب، ۲۵، ۲۰ و ۱۵ درصد باشد.
بیشتر بخوانید:
ریزش قیمت مسکن در راه است؟
محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی نیز، درباره این مصوبه گفته بود: ارزیابیهای ما نشان میدهد این برنامهها قابل قبول بوده و توانست بازار را کنترل کند؛ به همین منوال، در حوزه خرید و فروش مسکن هم ما پیشنهاداتی را ارائه دادیم؛ اگر آنها هم مصوب شود، تا حدود زیادی میتوانیم بازار خرید و فروش مسکن را هم کنترل کنیم؛ البته باید این را هم در نظر داشت که بازار مسکن، یک بازار ترکیبی است و از متغیرهای مختلف نقش پذیری دارد.
بیشتر بخوانید:
دولت در طرح ملی مسکن موفق نبود
این در حالی است که آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران در خصوص وضعیت بازار اجاره بها در تابستان امسال نشان میدهد، اجاره بها نسبت به بهار امسال ۱۵.۲ درصد و نسبت به تابستان سال گذشته، ۴۷.۴ درصد افزایش نرخ را تجربه کرده است.
به عبارت دیگر میانگین اجاره بها در شهر تهران تقریباً دو برابر سقف مصوب ستاد ملی مبارزه با کرونا رشد داشته است که میتواند به معنای شکست مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا باشد؛ هر چند که محمودزاده معاون وزیر راه و شهرسازی درباره رقم اعلامی از سوی مرکز آمار، میگوید که مصوبه ستاد ملی کرونا در خصوص قراردادهای تمدیدی از سال گذشته بوده و شامل قراردادهای جدید نمی شده است که با توجه به نبود آمار تفکیکی از تعداد اجاره نامههای تمدیدی و اجاره اولیها، نمیتوان به طور دقیق در این خصوص قضاوت کرد.
همچینین مرکز آمار ایران در این گزارش، متوسط اجاره بهای هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در پایان تابستان امسال را ۶۴ هزار و ۱۹۱ تومان برآورد کرده است.
به عبارت دیگر، متوسط اجاره بهای یک واحد مسکونی ۵۰ متری در تهران ۳ میلیون و ۲۰۹ هزار تومان، ۶۰ متری، ۳ میلیون و ۸۵۱ هزار تومان، ۷۰ متری، ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و واحد ۷۵ متری که در طرح جامع مسکن، به عنوان الگوی مصرف مسکن در تهران شناخته میشود، ۴ میلیون و ۸۱۴ هزار تومان محاسبه میشود.
این در حالی است که حداقل حقوق کارگران دارای مهارت در تهران برای سایر سطوح مزدی بدون احتساب مزایا، ۳ میلیون و ۵۰ هزار تومان و با احتساب بن کارگری و حق اولاد (یک فرزند) به ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میرسد.
به عبارت دیگر، خانوار کارگری ۳ نفره مستأجر در واحد ۵۰ متری در تهران، تا ۸۶.۷ درصد از سبد درآمدی خود را به اجاره بها اختصاص میدهند!